Google Search Consol ( Arama konsolu), Google tarafından sunulan ücretsiz bir web analiz aracıdır.
Araçla hem web siteleri hem de uygulamalar analiz edilebilir ve izlenebilir. Kullanıcılar, sayfa içi ve sayfa dışı faktörlerin merkezi bilgilerinin yanı sıra, doğal olmayan bağlantılar, web sitelerinin saldırıya uğraması veya kayıtlı web sitesi gibi uygulamanın durumu hakkında Arama Konsolu aracılığıyla bildirimler alınabilir.
Google Web Yöneticisi Araçlarından Modern Analiz Aracına
Google'ın arama motorunda çok erken zamanlarda kullanıcılarına siteleri ücretsiz olarak analiz etme fırsatı verdi. Yani Google Search Console, bir web sitesinin sayfa içi ve dışı merkezi yönlerinin analiz edilmesine ve kontrol edilmesine izin verdi. 20 Mayıs 2015'te, Web Yöneticisi Araçları yalnızca resmi olarak Google Arama Konsolu olarak yeniden adlandırıldı, aynı zamanda hizmetlerde, ağırlıklı olarak arama analizini içeren ek bir genişletme gerçekleşti.
Web yöneticilerinin ve SEO'ların ücretsiz analiz aracını kullanması Google için önemlidir. Çünkü bir yandan bu, iyi optimize edilmiş bir web sitesi olasılığını artırır ve bu da arama sonuçlarının kalitesini artırır. Öte yandan konsol, web sitesinde sorun olması durumunda Google'a doğrudan site operatörleriyle iletişim kurma fırsatı sunuyor.
Search Console Nedir? Arama Konsolunun Bileşenleri
Gösterge Tablosu: Burada kullanıcılar, arama analizi, site haritaları ve tarama hatalarıyla ilgili tüm merkezi verileri hızlı bir şekilde alır. Ayrıca, gösterge panosu konsolun en son bildirimlerini görüntüler.
Aramada görüntüleme: Burada biraz gizli ama bu bölümde AMP web sitelerinin, yapılandırılmış verilerin, zengin kartların ve Veri İşaretleyicinin kontrolünün yanı sıra meta bilgilerin analizlerini bulacaksınız.
Arama sorguları: Bu araç, SERP'deki (Search Engine Results Page (SERP))tıklama oranları, sıralamalar ve gösterimler hakkında kesin veriler sunar. Ayrıca, dahili bağlantıların yanı sıra gelen geri bağlantıların analizi için araçlar burada özetlenmiştir. Web yöneticileri ayrıca uluslararası yönlendirme, bağlantı uyarıları ve mobil uyumluluk hakkında bilgi bulabilir.
Google İndeksi: Bir web sitesinin indeksleme durumu burada bulunabilir. Bu bölüm ayrıca, URL'lerin dizinden geçici olarak kaldırılması için bir araç ve robots.txt tarafından engellenen kaynaklarla ilgili bir analiz aracı içerir.
Tarama: Bu segmentte kullanıcılar, istatistiklerin yanı sıra hataları da çağırma olanağına sahiptir. Ayrıca robots.txt ve sitemap.xml burada test edilebilir. Ayrıca siteler, Googlebot'un gördüğü şekilde çağrılabilir. URL'ler de bu araç aracılığıyla doğrudan Google Dizinine gönderilebilir.
Search Console'un kullanımı için gereksinimler
Search Console'u kullanmak için kullanıcıların geçerli bir Google hesabı olması gerekir. Buna giriş, doğru e-posta adresini ve şifreyi girerek gerçekleşir. Bu web sitesinin tamamından sonra, alt alanlar, dizinler, bireysel alt sayfalar veya uygulamalar konsola kaydedilebilir.
İlgili işlevlerin kullanılabilir olduğundan emin olmak için sitenin önce onaylanması gerekir. Google bunun için çeşitli yöntemler sunar. Bu, web sitesinin geçerli bir Analytics hesabı yardımıyla onaylanmasını sağlar. Kendi HTML dosyanızın sunucuya yüklenmesi de mümkündür. Daha güvenli bir yöntem de sitenin <head> alanına bir meta öğe eklemektir.
Bu genel prosedürlerin yanı sıra, alan adı sağlayıcısı veya Google Etiket Yöneticisi aracılığıyla sahiplik onayı gibi başka alternatifler de vardır.
Web sitesinin başarılı bir şekilde onaylanmasından sonra, Search Console'dan alınan veriler, analiz seçeneklerinin genişletilmesine izin vererek Google Analytics'in verilerine bağlanabilir.
Google Arama Konsolunun en önemli işlevleri
Google Arama Konsolu ile bir web sitesinin birçok farklı yönü analiz edilebilir, kontrol edilebilir ve izlenebilir. Sunulan işlevlerden biri, arama motoru optimizasyonu için merkezidir:
HTML iyileştirmeleri: Bu analiz aracı, "Aramada göster" alanında bulunur. Web yöneticilerinin başlığın ve açıklamanın uzunluğunu kontrol etmesine olanak tanır. Ayrıca, Arama Konsolu, yinelenen meta açıklamalar ve meta başlıklar hakkında bilgi sunar. Sonuçlar doğrudan bir CSV dosyası olarak dışa aktarılabilir ve web sitesinin sayfa optimizasyonu için kullanılabilir.
Veri İşaretleyici: Veri İşaretleyici, yapılandırılmış verilerin görüntülenmesine faydalı bir alternatiftir. Kullanıcılar bunu bir web sitesinin ön ucundaki ayrı alanları işaretlemek ve ilgili etiketleri eklemek için kullanabilir. Google daha sonra site için evrensel bir model oluşturmak için diğer siteleri kontrol eder. Fosforlu Kalem kullanılıyorsa, kaynak kodunun işaretleme ile görüntülenmesi zorunlu değildir.
Arama analizi: Arama analizi ile Google, web sitesinin alakalı anahtar kelimeleri hakkında gerçek sıralama verileri sunar. Veriler bölgeye ve mobil/masaüstüne göre bölümlere ayrılabilir. Ayrıca, TO ve gösterimler okunabilir. Bu verilere dayanarak, örneğin, snippet'ler optimize edilebilir. Aynı zamanda, sıralama geliştirme, olası cezalar veya filtreler hakkında bilgi sunar. Ancak, yalnızca verilerdenson 90 gün görüntülenir. Bu, sonuçların CSV yoluyla dışa aktarılmasına olanak tanır.
Web sitenize bağlantılar: Burası, Google'ın ana sayfaya ve ilgili alt sayfalara giden en önemli bağlantıları listelediği yerdir. Bu bağlantılar daha sonra sayfa dışı optimizasyon için kaliteleriyle ilgili daha fazla araçla manuel olarak daha hassas bir şekilde analiz edilebilir.
Dahili bağlantılar: Sıralamalar ve ziyaretçi akışları, dahili bağlantılarla kontrol edilebilir. Search Console, dahili bağlantının miktarı ve bağlantı hedefleri hakkında önemli veriler sunar.
İndeksleme durumu: Web sitesinin indeksleme durumunu gösteren eğri, olası indeksleme problemlerinin bir göstergesini sunar. Sürekli olmalı ve web sitesinin genişletilmesinden sonra yukarıyı göstermelidir.
Tarama hataları: SEO'lar, sitenin kullanılabilirliğini etkileyebilecek olası 404 veya soft 404 hatalarını burada bulabilir. Mümkün olduğunca çabuk tamir edilmelidirler.
Tarama istatistikleri: Bu istatistikler, Google'ın siteyi ne sıklıkta taradığını ve bunu yaparken hangi veri miktarlarının indirildiğini gösterir. Örneğin, daha düşük bir etkinlik, web sitesinin daha uzun bir süre boyunca tam olarak taranmadığını ve dizindeki içeriğin eski olabileceğini gösterebilir.
Google tarafından olduğu gibi alma: Bu araç, sitelerin Googlebot'un gördüğü şekilde çağrılmasına olanak tanır. Bu şekilde olası sorunlar görünür kılınmakla kalmaz, görüntülenen URL'ler doğrudan Google Dizinine gönderilebilir. Bir URL'nin ve buna bağlı tüm alt sayfaların dizine gönderilmesi de mümkündür. Bu işlev, örneğin, bir web sitesinde büyük içerik ayarlamaları yapılması durumunda veya bir ceza sonrasında önemlidir, böylece yeni içerik mümkün olan en kısa sürede yeniden dizine eklenebilir.
URL parametreleri: Googlebot'un tarama bütçesini optimize etmek için URL parametreleri burada hariç tutulabilir. Bu, örneğin çevrimiçi mağazalardaki filtre parametreleri olabilir.
(Neredeyse) bir zorunluluk kullanın
Bu arada: En azından Almanya'da veri koruma açısından Search Console hakkında endişe duymanıza gerek yok. Orada bulunabilen veriler arama motoru tarafından da alındığından ve kişiselleştirilemediğinden. Bu nedenle Google Analytics'ten endişe duyan web yöneticileri Search Console'u da kullanabilir. Ve bunu yapmalılar: çünkü hangi anahtar kelimelerin sıralandığını ve hangi alt sayfalara kaç kullanıcının ulaştığını bulabileceğiniz tek yer orası. Tarama ve indeksleme ile ilgili bu istatistikler, teknik bilgisi olmayan web sitesi yöneticileri için bile önemli rakamlardır.
Aynı şekilde, Google'ın Arama Konsolu aracılığıyla bir web sitesi operatörüyle iletişim kurabilmesi de hafife alınmamalıdır. Bu, yalnızca cezalar için değil, aynı zamanda telif hakkı nedenleriyle veya diğer çok olağandışı durumlarda bir arama sonucunun hariç tutulması durumunda da geçerlidir. Hiçbir web sitesi operatörü gerçekten bu olmadan yapmamalıdır.
Anahtar Kelime Araştırması
Web sitenizdeki mevcut bir sayfayı optimize etmek mi istiyorsunuz? Google Arama Konsolunu kullanmak, anahtar kelime araştırması yapmanın, web sitenizin halihazırda ne için sıralandığını öğrenmenin ve trafiği artırmanın en etkili yollarından biridir.
2018'de Google, Search Console'u yeniden tasarladı, yeni görünümün yanı sıra yeni özellikler ve daha da geriye gitme ve daha fazla veri görme yeteneği geldi. Google kısa süre önce 2021'de GSC için yeni bir güncelleme başlattı ve arayüze yeni bir görünüm ve Core Web Vital verilerinin dahil edilmesini sağladı.
Aşağıdaki adımlar, bir sayfayı açmanın hızlı bir yolunu gösterir, sayfanın nasıl performans gösterdiğini belirler ve web sitesi trafiğini hızla artırmak için bazı küçük ince ayarlar yapar. Bu stratejiyi web sitenizdeki en popüler sayfalarda kullanmak hızlı bir etki yaratabilir!
Adım: İlgilendiğiniz Sayfayı Google Arama Konsolunda Açın
Google arama konsolu anahtar kelime optimizasyonu
Arama konsolunu yüklediğinizde sağ üstteki “Raporu Aç” bağlantısını tıklayın. Bu sizi web sitenizin trafiğini, gösterimlerini ve daha fazlasını gösteren yeni bir sayfaya götürecektir. Oradan belirli sayfalara gidebilirsiniz.
Adım: Optimize Etmek İstediğiniz Sayfayı Seçin
arama konsolu anahtar kelimeleri
İlk olarak, "Sorgular"ın yanındaki "Sayfalar" bağlantısını tıklayın. Daha sonra sağdaki filtre simgesine tıklayabilirsiniz ve bir açılır menü görünecektir. Göründüğünde, “Sayfa”yı seçin ve ardından metin kutusuna sayfa URL'nizi girin. Daha fazla filtrelemek veya sayfa gruplarını (bir dizindeki tüm sayfalar gibi) getirmek için "İçerir" açılır menüsünü kullanabilirsiniz, ancak bu örnekte tek bir sayfayı optimize etmeye odaklandık. Sayfanızı açtıktan sonra, URL'ye tıklayın ve rapor, o sayfaya özel istatistikleri göstermek için yenilenecektir.
Adım: Sorgulara Bakın
Google arama konsolunu kullanarak SEO
“Sorgular” sekmesine tıkladığınızda, sayfanızın şu anda sıralandığı anahtar kelimeleri gösteren bir ekran göreceksiniz. Varsayılan olarak, Search Console ilk önce en çok tıklamayı alan kelime öbeklerini gösterir, ancak gösterimlere göre de sıralayabilirsiniz. Şimdi, optimizasyon fırsatlarını bulmanın en kolay yolu, şu anda hangi anahtar kelimelerden ve kelime öbeklerinden trafik (tıklama) aldığınıza bakmaktır. Bu kelimeleri sayfanızın aşağıdaki öğelerindeki kelimelerle karşılaştırın:
Başlık Etiketi
H1 (SEO için H1 etiketinin önemini öğrenin)
H2
Gövde içeriği
alt etiketler
Aşağıda birkaç örneğin altını çizdiğim gibi belirli kelimeler web sitenizin bu öğelerinde yer almıyorsa, bu çok kolay bir optimizasyon işlemidir. Bu eksik kelimeleri al ve onları birleştirmenin bir yolunu bul. Bu ifadeler için sıralamanız kaçınılmaz olarak yükselecek ve trafikte bir artışa yol açacaktır.
Gösterimlere göre sıralarsanız, web sitenizdeki başka bir sayfanın zaten sıralanabileceği ifadeler için optimize ETMEYİN. Yukarıdaki örnekte, sayfa "e-Ticaret Özellikleri" sayfamızdır ve en yüksek gösterim ifadelerinden biri (çünkü çok arandığı için) "e-Ticaret Web Tasarımı"dır. Halihazırda “e-Ticaret Web Tasarımı” odaklı bir sayfamız olduğundan, bu sayfayı anahtar kelime için de optimize etmek istememeliyiz. Bu tekniği kullanmanın en güvenli yolu, "gösterimler" etrafında değil, "tıklamalar" alan anahtar kelimeler etrafında optimize etmektir.
Google arama konsolu, sitenizin Google arama sonuçlarındaki varlığını izlemenizi ve korumanızı sağlar. Google'ın web sitenizi nasıl gördüğünü anlamak ve sitenin performansını arama sonuçları için optimize etmek sizin pencerenizdir.Sitenizin arama sonuçlarında nasıl performans gösterdiğini anlamak için arama analizi raporunu kullanabilirsiniz.
Bu rapor, verileri Google Search Console'da bir arama sorgusu, sayfa, ülke veya cihaza göre filtrelemenize ve gruplandırmanıza olanak tanır. Bu raporu, arama trafiğinizin zaman içinde nasıl değiştiğini, cihaza göre yapılan arama sorgularını ve sayfaların tıklama oranlarını görüntülemek için kullanabilirsiniz.
Arama Analizi Raporu
Web sitenizin Arama Analizi Raporundaki performansını analiz etmeye başlamadan önce, kullanılan metrikleri ve Google'ın bunları nasıl hesapladığını öğrenin.
Google Arama Konsolu Metrikleri ve Nasıl Kaydedildikleri
Gösterimler
Bir URL, arama sonucunda her göründüğünde bir gösterim kaydeder. Örneğin, web sitenizi içeren temel bir Google arama sonucunda diyelim. Arama sonuçlarıyla ilişkili bağlantı, arama sonucunda görüntülendiğinde bir gösterim kaydeder. Ancak, arama sonucunun altındaki görünen URL gerçek URL değilse, site yalnızca bağlantının gösterdiği URL sonucu içeren sayfayı açtığında bir gösterim kaydeder.
Tek bir arama öğesi birkaç bağlantı içeriyorsa, site ve URL için gösterimler farklı şekilde kaydedilir. Örneğin, bir bilgi grafiğinin web sitenizin beş URL'sini içerdiğini varsayalım, o zaman siteye göre gruplanan veriler yalnızca bir gösterim sayarken, sayfaya göre gruplanan veriler her biri bir gösterimle beş sayfa kaydeder.
Döngü, AMP sayfası, öne çıkan snippet, zengin kart, uygulama yükleme bağlantısı, resim ve iş ilanları gibi farklı arama öğeleri için gösterimin kaydedilme biçimindeki küçük farklılıkları fark edeceksiniz. Bu ince farklılıkları anlamak için arama sonucu öğesi ayrıntılarını daha fazla okumanızı öneririz.
Tıklamak
Kullanıcıyı Google arama sonuçları sayfasının dışına gönderen herhangi bir tıklama, bir tıklama olarak sayılır. Arama sonucunu tıkladığında, kullanıcı arama sonucunun içinde kalırsa, bu bir tıklama olarak kabul edilmez. Örneğin, “Angelina Jolie Filmleri”ni ararsanız, sonuç, Angelina Jolie'nin yer aldığı filmlerin listesini içeren bir fotoğraf galerisi içerebilir. Galerideki resimlerden birine tıklamak, seçilen film için yeni bir sorgu gerçekleştirir. Google bunu sorgu iyileştirme olarak adlandırır.
Yeni bir sorgu gerçekleştiren birincil arama sonuçlarındaki bir bağlantıya tıklarsanız, bu, sorgu iyileştirme olarak sınıflandırılır. Arama sonucundaki bir bağlantı bir sorgu ayrıntılandırma bağlantısıysa, bu bağlantı için tıklamalar ve gösterimler sayılmaz.
Konum
Google'daki temel bir arama sonucu sayfası, birçok arama sonucu öğesi içerir. Örneğin, aşağıdaki şemada dört mavi bağlantı bölümü (1, 3, 4, 5), bir AMP atlıkarınca (2) ve bir Bilgi Paneli kartı (6) içeren bir arama sonuçları sayfası gösterilmektedir. Her öğenin konumu, sayfanın sağ tarafında yukarıdan aşağıya, ardından sayfanın sol tarafında yukarıdan aşağıya hesaplanır. Tek bir arama öğesindeki tüm bağlantılar aynı konuma sahiptir.
Arama Pozisyonu
Arama sonucu öğesinin konumu, cihaz türüne göre değişebilir. Konum, ince farkları anlamazsanız yanıltıcı görünebilecek karmaşık bir ölçümdür. Konum numarası farklı durumlarda farklı anlamlara gelebilir. Örneğin, yukarıdaki diyagramda 6. konumdaki bilgi grafiği sayfada en belirgin konuma sahiptir.
Ortalama konum, siteniz için en üstteki sonucu belirtir. Örneğin, sitenizin 2, 4, 6 ve 8 konumunda dört sonucu varsa, konum 2 olarak rapor edilir. İkinci sorgu 4, 6, 8 ve 10. konumlarda sonuç verirse, ortalama konumunuz (2+4) olur. )/2=3.
Ayrıca, arama analizi raporu sayfanızın 5. konumda olduğunu gösteriyorsa, tüm aramalar için sayfanın ortalama konumunu öneriyor demektir. Konum değerleri, arama geçmişine, konuma ve diğer değişkenlere göre değişiklik gösterme eğilimindedir.
TO
Tıklama oranına ulaşmak için tıklama sayısını toplam gösterim sayısına bölün. Bir veri satırında gösterim yoksa TO sıfıra bölüneceğinden TO bir tire (-) olarak gösterilir. Kullanılan farklı muhasebe yöntemleri nedeniyle arama sonuçlarında aynı web sitesinden birden fazla sayfa görünürse, web sitesine göre gruplandırıldığında tıklama oranı ve ortalama konum daha yüksek olacaktır.
Örneğin, "Çocuklar için yumuşak hayvan oyuncakları" için yapılan arama sonuçlarının, tümü aynı web sitesinden yalnızca aşağıdaki üç sonucu döndürdüğünü ve kullanıcıların her birini eşit sıklıkta tıkladığını hayal edin.
www.examplestore.com/fil
www.examplestore.com/monkey
www.examplestore.com/dog
Site tarafından toplanan metriklerde, siteye yönelik tüm tıklamalar birleşerek %100 tıklama oranıyla sonuçlanacaktır. Sayfaya göre toplanan metrikler için, tıklama oranı %33, her sayfaya yapılan tıklamaların 1/3'ü olacaktır.
Arama Analizi Rapor Verileri Nasıl Kullanılır?
Artık Google Search Console'da en sık kullanılan metriklere aşina olduğunuza göre, bu verileri şu amaçlarla nasıl kullanabileceğimizi görelim.
web sitenizin performansını artırın. Bu alıştırmada, web sitenizin performansını iyileştirmek için belirleyebileceğiniz hedefleri kullanacağız.
Hedef 1: TO'yu iyileştirin
Arama analizi raporu, size Google arama sonuçlarından en yüksek ve en düşük tıklama oranına sahip sayfaları gösterir. Yüksek arama hacmine sahip sorgular için, tıklama oranındaki küçük bir iyileştirme bile, web sitesi trafiğinde önemli bir iyileşmeye neden olacaktır.
Diyelim ki hedefiniz, web sitesinin performansını artırmak için tıklama oranını artırmak. Site tarafından toplanan veriler için raporu indirin ve aşağıdaki kriterlere göre filtreleyin.
Ortalama konum 8'den sonra arama sorgularını kaldırın: Web siteniz ticari amaçlı anahtar kelimeler veya kelime öbekleri üzerinde yer alıyorsa, arama sonucundaki ilk iki konum sponsorlu reklamlar tarafından doldurulacaktır. Örneğin, web sitenizin ticari amaçlı belirli bir anahtar kelime veya kelime öbeği için ortalama konumu 9 ise, bu yalnızca arama sonucunun 2. sayfasında görünür.
Web siteniz ticari amaçlı bir anahtar kelime veya kelime öbeği üzerinde sıralanmıyorsa, arama analizi raporu verilerini filtrelemek için ortalama konumu 10 olarak düşünebilirsiniz.
Marka adınızı içeren arama sorgularını kaldırın: Marka arama sorguları genellikle verilerinizi çarpıtabilecek daha yüksek tıklama oranlarına sahiptir. Bunu başarmak için site tarafından toplanan verileri indirmeden önce marka anahtar kelimenizi içermeyen sorgular için bir filtre uygulayabilirsiniz.
Düşük veya sıfır tıklamalı arama sorgularını kaldırın: Gerçek TO'nuza ulaşmak için, 30'dan az tıklamaya sahip arama sorgularını kaldırmanız gerekir. Ayrıca, web sitenizin ne kadar popüler olduğuna bağlı olarak bu sayıyı 100 tıklamaya veya daha azına çıkarırsınız.
Ort. TO ve Ort. Konum Arama Konsolu
Verileri yukarıdaki kriterlere göre filtreledikten sonra, bir dağılım x-y grafiğinde ortalama TO'yu ve ortalama konumu çizebilirsiniz. "Konum" sütununu seçin ve bunu, alt x ekseninde ayarlanan konumlarla "TO" sütununa karşı çizin. Verilere bir eğilim çizgisi ekleyin. Eğilim çizgilerinin hiçbiri, Google'ın arama motoru sıralamaları için tahmini TO modeline gerçekten uymasa da, yakın bir uyum olduğu için üstel veya güce dayalı bir eğilim çizgisi kullanabilirsiniz.
Eğilim çizgisinin denklemini görmek için “Eklemeyi Grafikte Görüntüle” kutusunu işaretleyin. Artık hangi sonuçların ortalamadan daha iyi ve hangilerinin ortalamanın altında olduğu açık. Bu denklem, sorgular için beklenen TO'yu hesaplamak için de kullanılabilir.
Yukarıdaki alıştırma, gerçek ortalama TO'nuza ve ortalama konumunuza ulaşmanıza yardımcı olacaktır. Ortalama TO'ya sahip anahtar kelimeler veya kelime öbekleri için, performansı artırmak için meta açıklamayı optimize edebilirsiniz. Bu alıştırmayı birkaç ayda bir tekrarlarsanız, TO'nuzu artırabilirsiniz. Sayfanın arama sonuçlarında yeniden dizine eklenmesine yol açacağından, sayfa ortalama TO'ya sahip olsa bile sayfa başlığını veya URL'sini değiştirmeyin.
Ancak, TO'yu iyileştirmek için SEO başlığını değiştirebilirsiniz. SEO başlığı, yararlanabileceğiniz biraz farklı bir anahtar kelime dizesi kullanmanıza olanak tanır. TO'yu iyileştirmek için başlıkları nasıl optimize edebileceğinizi anlamak için Siege Media'nın başlık etiketi en iyi uygulamalarını okumanızı öneririz.
Hedef #2: Marka ve Marka Dışı Aramalar Karşılaştırması
Çoğu yerleşik marka için, marka aramaları Google Search Console'daki arama analizi raporuna hakimdir. Daha yüksek tıklamalar, gösterimler ve TO'lar üretirler.
"Markasız terimleriniz", "markalı terimler" kadar iyi performans göstermiyorsa, bu, bu terimlerin diğer şirketler için iyi performans gösterdiği anlamına gelir. Marka yakınlığı aramayı olumlu etkiler çünkü insanlar markanızı tanıdıklarında sizi ve sattığınız ürünü ararlar.
Markasız arama sorguları, pazarın önceden var olan tercihini önerir. Marka dışı sorgular için iyi bir sıralamaya sahip değilseniz, alanınızda marka yakınlığı oluşturmaya odaklanın. Marka dışı sorgulardaki performansınızı artırmak için, kullanıcıları öğelerinizi aramadan önce hedeflemeniz gerekir. Organik aramada, eğitim sürecine ve marka hatırlamaya yardımcı olan dönüşüm hunisinin üst kısmındaki sorguları hedefleyin.
Hedef #3: Cihaz Trafiğini İzleme
Google Search Console'daki arama analizi raporu, sonuçları aramayı yapan cihaza göre gruplandırmanıza olanak tanır. Ayrı masaüstü ve mobil siteleriniz varsa, her birinin metrikleri arama analizinde ayrı ayrı raporlanır.
Cihaza Göre Analiz Grubunu Ara
Web sitenizin gösterimlerini, tıklamalarını, TO'sunu ve konumunu mobil cihazlarda izleyebilirsiniz. Arama analizi raporu, AMP zengin olmayan sonuçlar filtresini seçerek daha fazla filtreleme yapmanıza da olanak tanır. AMP zengin olmayan sonuçları, en iyi dönen sonuçlarda görünen yapılandırılmış verilere sahip sayfaları içerir.
Hedef #4: Arama Amaçlarını Tanımlayın
Çoğu kullanıcının bir şey ararken bir niyeti vardır. Bir restoranın yerini bulmak veya bir akıllı telefon için daha iyi bir fiyat bulmak olabilir. Ticari amaç araması, genellikle bir dizi ilgili ürünü bir araya toplayan alışveriş reklamlarını tetikler.
Arama analizi raporundan toplanan arama sorgularınızı dört farklı arama amacına ayırabilirsiniz:
bilgilendirici
Bilgilendirici arama sorguları dönüştürülmezticari ve ticari olmayan. Aramalar ne, ne zaman, nerede, nasıl, kim, tanım, tanım, haberler gibi kelimeleri içerir. Bu, marka yakınlığı oluşturmanıza olanak tanıyan daha yüksek dönüşüm hunisi sorguları olarak sınıflandırılabilir.
Araştırma ve Keşif
Araştırma ve keşif sorguları, destekli dönüşümlerde yardımcı olur. Arama, inceleme, karşılaştırma, en iyi, özellikler ve avantajlar gibi kelimeleri içerir.
Reklam
Ticari arama sorgularının bir eylemi tamamlamaya yönelik açık bir amacı vardır. Aramalar satın al, satın al, sipariş ver, alışveriş yap, kupon, ucuz, en ucuz, pahalı, fiyatlandırma gibi kelimeleri içerir.
Konum
Arama Amacı
Yakın, yakın, nereden, yol tarifi, ne kadar, ne kadar uzakta, ne kadar hızlı, tren istasyonu, havaalanı, vapur, rota, otoyol, geçiş ücreti, uçak biletleri, uçuşlar, haritalar, yol tarifi gibi kelimeleri içeren konum aramaları.
Anahtar kelimelerin ve kelime öbeklerinin listesi, müşterinizin ihtiyaçlarını karşılamak için kullanabileceğiniz bir konu havuzu görevi görecektir. Yukarıdaki grafikte sadece arama sorgularını amaçlamadık, aynı zamanda sayfaları kullanılan içerik formatına göre eşledik. Aynı içerik biçimini kullanarak tüm müşteri ihtiyaçlarını karşılayamazsınız, bu nedenle marka dışı aramalarda iyi bir sıralama elde etmek için optimizasyon yaparken hangi içerik biçimlerini kullandığınızı da bir sekmede tutun.
Google Arama Konsolu Raporlama Şablonu
Artık izlenecek metrikler ve hedefler hakkında bilgi edindiniz. Kullanımı kolay ve performansınızı derinlemesine kapsayan bir Google arama konsolu raporlama şablonu oluşturmanın zamanı geldi. Geliştirilen raporlama şablonumuz tam da bunu yapar, böylece önemli olana, yani sitenizin performansını artırabilirsiniz.
SEO Raporlama Şablonunu İndirin
Google Search Console'daki Arama Analizi Raporunda bulunan verilere dayanarak web siteniz için belirlediğiniz dört hedefi listeledik, ancak işinize ve arama pazarlamacılığına bağlı olarak çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Başlamak için, kendinize hangi hedeflere veya hedeflere ulaşmak istediğinizi sorarak olmak.
Google Arama Konsolu ve Google Analytics Arasındaki Fark Nedir?
Google Analytics (GA), dijital dünyada mevcut olan en sağlam ve erişilebilir analiz platformlarından biridir. Standart bir hesabın ücretsiz olduğundan bahsetmiyorum bile. Ancak, hepimizin bildiği ve sevdiği Analytics'e ek olarak, Google'ın ayrıca Arama Konsolu (GSC) vardır.
Google, Search Console'u "Google tarafından web yöneticileri için ücretsiz bir web hizmeti" olarak tanımlar. Web yöneticilerinin indeksleme durumunu kontrol etmesine ve web sitelerinin görünürlüğünü optimize etmesine olanak tanır.” Bu nedenle, GA, trafik edinme ve kullanıcı davranışı için metriklere derinlemesine bir dalış yapılmasına izin verirken, GSC, sitenin Google ile olan ilişkisine daha fazla odaklanır.
Bu çoğumuz için karmaşık bir ilişki. Güne bağlı olarak, Google'ı seviyoruz, ondan nefret ediyoruz, ondan nefret etmeyi seviyoruz veya onu sevmekten nefret ediyoruz. Ancak, iyi ya da kötü, Google, ABD'deki ve dünyanın çoğu yerindeki en büyük arama motorudur. Aynı zamanda çoğu web sitesine giden en büyük trafik sürücüsüdür. Bu nedenle aylık dijital raporlar, GSC'nin sağladığı içgörülerden yararlanabilir.
Search Console, anlamlı analizler gerçekleştirmenize ve Google'ın site içeriğinizi nasıl taradığını, dizine eklediğini ve anladığını etkileyebilecek değişiklikler yapmanıza olanak tanıyan son derece kullanışlı bir platformdur. Ancak şimdilik, raporlama için geçerli olduğu için analize odaklanacağız. Endişelenmeyin, güncellemeleri ve optimizasyonu başka bir gönderide ele alacağız.
Google Arama Konsolu
Başlarken
Başlamak için siteniz için bir Search Console profiliniz olduğundan emin olun. Google Analytics hesabınıza giriş yaptıysanız, https://www.google.com/webmasters/tools/ adresini ziyaret edin.
Bir profiliniz varsa, mülkünüzün veya mülklerinizin Search Console ana sayfanızda listelendiğini görürsünüz. Siteniz orada listelenmemişse, “Mülk Ekle” düğmesini tıklayın ve görünen kutuya sitenizi girin.
Mülk Ekle
Oradan, sitenin sahibi olduğunuzu doğrulamak için birden fazla yöntemden birini kullanmanız gerekecek.
Bir Google Arama Konsolu Mülkünü Doğrulayın
Hesabı kurmayı ve web sitesini doğrulamayı bitirdikten sonra, verilerin doldurulması için birkaç gün beklemeniz gerekecek. Kurulum yaparken ve veri toplamaya başladıktan sonra aşağıdaki iki noktayı unutmayın.
İlk olarak, GSC, gereksiz ana bilgisayar adlarını ve protokollerini farklı şekilde ele alır. GSC, bir web sitesinin www ve www olmayan versiyonunu iki ayrı profil olarak görür. Aynı şey http ve https için de geçerlidir. Bunu göz önünde bulundurarak, profilinizi alan adınızın standart sürümüyle ayarladığınızdan emin olun. Aksi takdirde, analizinize başladığınızda büyük olasılıkla eksik verileri gözden geçireceksiniz.
İkinci olarak, şu anda GSC'nin geçmiş verileri 90 günlük bir pencerenin ötesine taşımadığını unutmayın. Geçmiş performansı değerlendirmek ve verileri karşılaştırmak için yalnızca 90 gün geriye gidebilirsiniz. Bu nedenle, verileri her çeyrekte dışa aktarma alışkanlığını edinmek iyidir. Bu şekilde, 6 ay, bir yıl veya daha fazla geriye gitmeniz gerekirse, o verileri kaydetmiş olursunuz.
Arama Analizi
"Arama Trafiği" gezinme başlığının altındaki ilk bağlantı "Arama Analitiği"dir. Bu, GSC'nin düzenli raporlama için son derece değerli olabilecek bir bölümüdür. Bir sitenin performansını incelemenin, her birinin kendi kullanımı olan birden çok yolu vardır.
Arama Analizi
Metrikler
Gösterimler - Gösterim, bazı durumlarda sonuç bir kullanıcı tarafından görünüme kaydırılmamış olsa bile, URL'nin aramada göründüğü anlamına gelir.
Tıklamalar - Bir kullanıcı, kendisini arama sonuçları sayfasının dışına çıkaran bir bağlantıyı tıkladığında bir tıklama kaydedilir.
Tıklama Oranı (TO) – Bu, gösterimlerin yüzde kaçının tıklamalarla sonuçlandığını belirlemek için tıklama sayısının gösterim sayısına bölümüdür.
Konum – Bu, sitenizin en üst sıradaki sonucunun ortalama konumudur.
Veri Gruplama
Yukarıda listelenen dört standart metrik, numaralarınız için ek bağlam elde etmek için birden çok grup türü tarafından uygulanabilir.
Sorgular - Sorgular bölümü, sitenizin aramada gösterdiği anahtar kelimeleri vurgular.
Sayfalar – Gösterim ve tıklama alan tek tek sayfaların URL'leri.
Ülkeler – Tıklamaların geldiği ülkeler.
Cihazlar – Cihazlara göre performansın gözden geçirilmesi; masaüstü, mobil ve tablet.
Arama Türü – Web, resim ve videoyu içeren arama türlerine göre metriklerin dökümü.
Arama Görünümü – Bu seçenek yalnızca, birkaç farklı sonuç özelliği türünden en az biri için gösterimler olduğunda görünür. Bu özellikler arasında Arama sonucu bağlantısı, Uygulama yükle düğmesi, AMP makalesi zengin sonuçları, AMP zengin olmayan sonuçlar, Zengin sonuç, İş listesi veya İş ayrıntıları bulunur. Arama Görünümüne göre görüntülemeyi seçtiğinizde, yalnızca siteniz için geçerli olanları görebileceksiniz.
Search consol Verileri Analiz Etme
Baktığınız şeyi ele aldığımıza göre, şimdi bu bilgilerle ne yapacağımızı inceleyelim. Diğer her şeyde olduğu gibi, değerlendirdiğiniz şey büyük ölçüde ne öğrenmek istediğinize bağlıdır. Ancak bu veriler aylık raporlamayla ilgili olduğundan, GSC'den alınan bilgilerin raporlara ve stratejiye nasıl çalışılacağı ve uygulanacağı hakkında birkaç fikir.
GA'da Edinme > Tüm Trafik > Kanallar > Organik altında anahtar kelimeleri aradığınızdaAramak. Birkaç ila birkaç yüz farklı anahtar kelime arasında herhangi bir yerde göreceksiniz. Ancak, anahtar kelime verilerinizin en büyük kısmı muhtemelen (sağlanmamıştır) adlı bir kategoriye girecektir. Bu, GA'da gördüğünüz anahtar kelime verilerinin sınırlı olacağı anlamına gelir. GSC, GA'da "sağlanmayan" ifadeler hakkında size biraz daha fikir verir.
Sorgu listesinden, hangi anahtar kelimelerin en fazla tıklamayı gönderdiğini ve hangi anahtar kelimelerin çok fazla gösterim aldığını ancak hiç tıklama almadığını değerlendirebileceksiniz. Bu sayıları konum ve TO ile karşılaştırarak birkaç şeyi tespit edebilirsiniz.
Sorunlar – Ortalama konumunuz yüksek, izleniminiz yüksek ancak tıklamalarınız düşük mü? Bu, arama sonucunuzun görünümünde ters giden bir şeyler olduğunun bir göstergesi olabilir. Örneğin, sayfa başlığı veya açıklaması site ziyaretçilerini rahatsız ediyor olabilir. Bunu görürseniz, o sayfaya, ne için göründüğüne ve arama sonuçları sayfalarında nasıl göründüğüne daha yakından bakmanız kırmızı bayraktır. (SERPS)
Fırsatlar – Çok sayıda gösterim oluşturan ancak hiç tıklama almayan bir anahtar kelime, düşük bir ortalama konuma sahip olabilir. Bu anahtar kelime, içeriğinizi daha iyi optimize etmek için bir fırsatı temsil edebilir veya Web'de performans göstermeyen bir anahtar kelimenin video veya görsel aramadan tıklamalar oluşturduğu ortaya çıkabilir. Bu bilgiyi, bu tür medya için siteye giren ziyaretçilerin kullanıcı deneyimini ve dönüşüm yolunu değerlendirmek için kullanabilirsiniz.
Başarılar – En sevdiğimiz şey! Düzenli raporlamanın en iyi yanı, kazançları vurgulamaktır. GSC'deki sorgular bunu yapmanıza yardımcı olabilir. GSC, markalı anahtar kelimeler için (özellikle belirli kampanyalar, yeni ürünler veya promosyonlarla ilgili) gösterimlerde ve tıklamalarda bir artış gösterebilir ve markalı olmayan anahtar kelimelerden gelen tıklamalarda artış gösterebilir. Ayrıca anahtar kelimeler, sayfalar veya bir bütün olarak site için ortalama konumlardaki artışları da onaylayabilir.
Bu analiz sayfalara eşit olarak uygulanabilir, ancak sorgulara ve sayfalara birlikte bakamazsınız. Ancak sayfalarınızın tıklamalarını, gösterimlerini, konumlarını ve TO'sunu değerlendirebilirsiniz. Burada, neyin düzeltilmesi gerektiğini, nerede bir sayfa veya bölüm için daha fazla trafik alma potansiyeline sahip olabileceğinizi ve bir sayfanın nerede geliştiğini (tabii ki tam olarak planladığınız şekilde) belirlemek için sitenizin sayfalarını değerlendirebilirsiniz.
Bağlantı Verileri
Arama Analizi verileri ve bunları kullanmanın farklı yolları hakkında tüm gün kolayca konuşabiliriz. Ancak, navigasyonda “Arama Trafiği” altına düşen bağlantı verilerinden bahsetmeden SEO ve raporlama için Search Console kullanmaktan bahsedemeyiz. İki önemli bağlantı türü vardır - dahili ve harici. Burada GSC size her ikisi hakkında da veri verir.
Dış bağlantılar
Sizinkine bağlantı veren diğer web sitelerinin sayısı SEO'da büyük bir faktördür, bu nedenle Google'ın bağlantılarınız açısından ne gördüğünü bilmek yardımcı olur. Bağlantı edinme, devam eden kampanyanızın aktif bir parçasıysa, bağlantıları edindikçe rapor etme olasılığınız olsa da, bunları GSC'nin bu bölümünde göründükleri şekilde de bildirebilirsiniz. Google'ın bunlardan haberdar olduğunu da doğrulayabilirsiniz. Edinilen bir bağlantı iyidir, ancak Google tarafından edinilen ve sayılan bir bağlantı çok daha önemlidir.
Gelen bağlantılar;
Dahili Bağlantılar;
Dahili bağlantılar, SEO için diğer hayati bağlantı şeklidir. Her sayfaya verilen dahili bağlantıların miktarı ve şekli, bir sitenin aramadaki sayfalarının performansını etkileyebilir. Search Console'un bu dahili bağlantılar bölümünde, her bir sayfaya kaç tane dahili bağlantının işaret ettiğini inceleyebilirsiniz. Bu bilgileri kullanarak, önemli sayfaların ihtiyaç duydukları dahili bağlantılara sahip olup olmadığını değerlendirebilirsiniz. Bu bilgiyi Arama Analizi'nde incelenen sayfa performans verileriyle karşılaştırdığınızda, biraz zorlamaya ihtiyaç duyan sayfalara site içi ek sinyaller gönderme fırsatı bulabilirsiniz. Ayrıca, çalışmanızı yakın tarihli bir girişimin parçası olan büyük ölçekli bir dahili bağlantı projesi olarak göstermenin mükemmel bir yoludur. Verileri çalışmaya başlamadan önce ve sonra (değişiklikler ortaya çıktıktan sonra) alarak, çalışmanızı kurum içi ekibinize veya müşterilerinize göstermenin daha somut bir yoluna sahip olursunuz.
Piyasada link analizi için size geri linkler ve dahili linkler hakkında ek veri sağlayan başka mükemmel araçlar olsa da, GSC'de bulduklarınız ücretsizdir. Ayrıca, bağlantılarınızın yorumlanmasıyla ilgili olarak Google'dan alacağınız en doğrudan bilgidir. Aslında, Google geri bağlantılarınız veya dahili bağlantılarınızla ilgili bir sorun algılarsa, bu bilgiyi Search Console'dan alırsınız.
Çözüm
Search Console, derin ve çok yönlü bir dijital araç setidir. Pek çok uygulamasının yüzeyini henüz kazımış olsak da, arama analitiği ve bağlantı verileri düzenli raporlamada etkin bir şekilde kullanılabilir. GSC'nin bu bölümlerinden alınan bilgiler, başarıları vurgulamak, ayrıntılı değişiklikler yapmak ve üst düzey stratejik kararlara rehberlik etmek için uygulanabilir. Raporlama sürecinizi bir sonraki düzeye taşımak istiyorsanız, tam olarak ihtiyacınız olan uygulanabilir zekayı Search Console'da bulabilirsiniz.